Брифінг Інтернет Асоціації України з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету (Safer Internet Day) та Міжнародного дня проти масового стеження в Інтернеті (DayWeFightBack)

11 лютого Інтернет Асоціація України (ІнАУ) провела брифінг з нагоди Міжнародного Дня безпечнішого Інтернету (Safer Internet Day) та Міжнародного дня проти масового стеження в Інтернеті (DayWeFightBack). У брифінгу беруть участь Голова Правління ІнАУ Тетяна Попова, член Правління ІнАУ, віце-президент УСПП з питань науки і ІТ   Іван Пєтухов та член Правіння ІнАУ, Голова Правління АПІТУ Е.Шнурко-Табакова. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Міжнародний День безпечнішого Інтернету (Safer Internet Day) був заснований 10-ліття тому – у 2004 році за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe. Цього дня у всьому світі обговорюються шляхи безпечного використання Інтернету, перш за все у дитячому та молодіжному середовищі, питання інтернет-етики і інтернет-безпеки, загрози протизаконного контенту.

ІнАУ виробила власну стратегію боротьби за безпеку в Інтернеті, яка являє собою компроміс між ефективністю та безпечністю використання Мережі з урахуванням української специфіки і включає три складові: профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання інтернет-послуг та інструменти по усуненню протизаконного контенту.

Виконуючи свою статутну мету щодо поліпшення умов функціонування ринку Інтернет та підвищення рівня безпеки інформації в Мережі, ІнАУ в рамках цієї стратегії забезпечує виконання цілого ряду проектів. Це і переклад пам’ятки з безпеки в Інтернеті для дітей  «Грай та вчись: будь онлайн» (Play and Learn: Being online), і доповіді на ряді семінарів і круглих столів з безпеки дітей в Інтернеті, і підтримка постійно діючої «гарячої лінії» з веб-інтерфейсом Skarga (www.skarga.ua), де кожен користувач може залишити свою скаргу щодо інформаційних порушень в Інтернеті.

Цими днями проводиться збір заявок на участь у Конкурс на кращий веб-сайт навчального закладу, який ІнАУ проводить уже вчетверте. Цей Конкурс є прикладом підтримки розвитку безпечного і корисного інтернет-контенту для дітей і юнацтва.    

Цього року День безпечнішого Інтернету в Україні відзначаться в умовах підвищеного соціального напруження, коли забезпечення вільного доступу громадян України до інформаційних ресурсів мережі Інтернет набирає особливого значення. В цій ситуації дуже важливо відділяти зусилля щодо забезпечення безпеки в Інтернеті від спроб антидемократичних сил створити перепони розвитку Інтернету під лицемірними приводами антитерористичної боротьби та захисту копірайту.

Тому для України сьогодні є особливо актуальним відгук на ініціативу інтернет-актівістів різних країн щодо влаштування всесвітньої акції протесту проти стеження спецслужб за користувачами в Інтернету. Ініціатива проведення 11 лютого 2014 року Міжнародного дня проти масового стеження в Інтернеті (DayWeFightBack) виникла у США і згодом була підтримана EURALO – Європейським підрозділом організації At-Large, членом якої є ІнАУ.

Організатори Міжнародного дня проти масового стеження в Інтернеті присвятили його Аарону Шварцу, активісту, який заснував рух по боротьбі з інтернет-цензурою та активно виступав проти прийняття антипіратського закону SOPA, який влада США відмовилися приймати після масових акцій протесту в січні 2012 року.

Слід зазначити, що ООН визнала право на доступ до Інтернету одним з невід'ємних прав людини. Згідно з резолюцією ООН 2010 р., поширення інформації в мережі має бути максимально вільним, обмежуючись лише тими ситуаціями, коли воно може призвести до порушення чиїх-небудь прав, забезпечувати повсюдний доступ до мережі та співробітництво з ресурсами і організаціями, що сприяють вираженню громадської думки через Інтернет.

19 грудня 2013 Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла ще одну резолюцію, яка присвячена захисту особистої інформації користувачів Інтернету та інших форм електронних комунікацій від втручання у приватне життя, в тому числі з боку спецслужб.

Спираючись на ці документи ООН, ІнАУ виступає з пропозицією при підготовці змін до Конституції України з врахувати положення резолюцій ООН, що гарантують права людини на доступ до Інтернету і свободу слова в Інтернеті.