ІнАУ направила пропозиції 4-м державним органам щодо протидії пошкодженням мереж на мостових переходах

Оскільки кількість випадків пошкодження інфраструктури телекомунікацій збільшується, в тому числі на об'єктах критичної інфраструктури – мостових переходах у місті Києві, ІнАУ направила ряд листів до органів державної влади з пропозиціями щодо виправлення ситуації.

1.  Лист №123 від 10.07.2017р. Міністру внутрішніх справ України Авакову А.Б. щодо критичної ситуації, яка склалася через пошкодження кабельних телемереж на мостових переходах та інших об’єктах інфраструктури.

У листі міститься аргументація необхідності посилити охорону мостових переходів (мостів) та інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку, яка використовується  для прокладання магістральних, з’єднувальних, розподільних кабельних телемереж та має стратегічне значення для національної безпеки держави.

2. Лист №122 від 10.07.2017р. Голові СБУ Грицаку В.С. щодо критичної ситуації, яка склалася через пошкодження кабельних телемереж на мостових переходах та інших об’єктах інфраструктури

У листі звертається увага на обставини підпалів колодязів кабельної каналізації електрозв’язку біля Південного мостового переходу: йдеться про зруйнування або пошкодження об'єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення. Отже, такі дії, на думку ІнАУ, можуть містити ознаки злочинів, передбачених ст. 113 (диверсія) та ст. 258 (терористичний акт) КК України. ІнАУ просить СБУ організувати заходи з попередження надзвичайних подій та протидії незаконного втручання у роботу об’єктів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку, в т.ч. посилення охорони мостових переходів, їх огляд профільними працівниками, та, за можливості, встановлення засобів відеофіксації, що забезпечить сталість функціонування телекомунікаційних мереж.

3. Лист №121 від 10.07.2017р. Голові НКРЗІ Животовскому О.М. щодо критичної ситуації, яка склалася через пошкодження кабельних телемереж на мостових переходах та інших об’єктах інфраструктури.

ІнАУ пропонує регулятору сприяти у питанні протидії злочинним діянням, пов’язаним із розкраданням та навмисним знищенням кабельних телемереж та телекомунікаційного обладнання та, активно, у взаємодії з іншими державними органами провести комплекс заходів, направлених на захист інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку в державі в цілому та, зокрема, у м. Київ.

4. Лист №120 від 10.07.2017р. Голові Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку Данченку О.І. щодо критичної ситуації, яка склалася через пошкодження кабельних телемереж на мостових переходах та інших об’єктах інфраструктури

ІнАУ просить підтримати ініціативи Асоціації щодо посилення заходів з попередження надзвичайних подій та протидії незаконного втручання у роботу об’єктів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку, зокрема, розташованих біля мостових переходів у м. Київ. Серед пропозицій - організувати засідання Комітету ВРУ з телекомунікацій та зв'язку із залученням представників ІКТ галузі та правоохоронних органів для обговорення питань розробки та впровадження механізмів захисту кабельної інфраструктури.