ІнАУ пропонує не погоджувати законопроект 6754, який посилює адміністративний тиск на український бізнес

ІнАУ направила листа до профільних комітетів ВР щодо законопроекту 6754 від 17.07.2017 «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції».

Див. Лист №130/1-4 від 24.07.2017 щодо проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції».

Законопроект передбачає значне збільшення повноважень Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. Зокрема, в разі прийняття законопроекту, цей орган отримає право приймати рішення про призупинення доступу до веб-сайту (чи іншого засобу представлення інформації як в мережі Інтернет, так і в інших інформаційно-комунікаційних системах). Передбачаються штрафи для провайдерів за невиконання цих рішень органу по захист прав споживачів.

Законопроект передбачає і ряд інших «новацій» в сфері електронної комерції, які навряд чи допоможуть споживачам, але точно створять нові чудові можливості для тиску чиновників на бізнес.

ІнАУ на основі аналізу законопроекту робить висновок про те, що:

  • окремі положення проекту Закону суперечать окремим статтям Конституції України
  • немає жодної потреби у посиленні впливу на взаємовідносини, що виникають у сфері електронної комерції, в тому числі, щодо запропонованих проектом Закону зобов’язань до операторів, провайдерів телекомунікацій.зазначений проект Закону – це лише чергова спроба посилення адміністративного тиску на український бізнес, як продавців товарів (робіт, послуг) у сфері електронних комунікацій, так і операторів, провайдерів телекомунікацій і ніяким чином не захищає від настання негативних наслідків споживачів, які отримують товар, роботи, послуги та не захищає від «незаконослухняних» суб’єктів електронної комерції, в т.ч. іноземних компаній.

Отже, ІнАУ пропонує парламентським комітетам законопроект № 6754 від 17.07.2017 не погоджувати.