Інтернет Асоціація України 6.02.2018 в агентстві УНІАН провела Прес-конференцію з нагоди Міжнародного дня безпечного Інтернету

Відкриваючи прес-конференцію, Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко звернув увагу, що Інтернет Асоціація України ще у 2009 році започаткувала відзначення в Україні Дня безпечного Інтернету. З того часу ІнАУ щорічно проводить у цей день заходи з метою об‘єднання зусиль зацікавлених сторін – як державного, так і приватного секторів – задля підвищення рівня обізнаності щодо безпечного використання Інтернету, а також  широкого кола безпекових питань в цифровому середовищі. Безпека в Інтернеті – це не лише безпека контенту, це також гарантування права громадян на доступ в Інтернет, а також безпека функціонування інфраструктури телекомунікацій, – відзначив керівник Асоціації.

ІнАУ виробила власну стратегію боротьби за безпеку в Інтернеті, яка являє собою компроміс між ефективністю та безпечністю використання Мережі з урахуванням української специфіки і включає три складові: профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання інтернет-послуг та інструменти по усуненню протизаконного контенту.

Виконуючи свою статутну мету щодо поліпшення умов функціонування ринку Інтернет та підвищення рівня безпеки інформації в Мережі, ІнАУ в рамках цієї стратегії забезпечує виконання цілого ряду проектів. Це і переклад пам’ятки з безпеки в Інтернеті для дітей  «Грай та вчись: будь онлайн» (Play and Learn: Being online), і доповіді на ряді семінарів і круглих столів з безпеки дітей в Інтернеті, і підтримка постійно діючої «гарячої лінії» з веб-інтерфейсом Skarga (www.skarga.ua), де кожен користувач може залишити свою скаргу щодо інформаційних порушень в Інтернеті.

Координатор національного комітету Дня безпечного Інтернету в Україні Олена Черних відмітила, що кожного року ця подія привертає все більшу увагу і в цьому році до цієї ініціативи приєдналися 130 країн світу. Олена зазначила, що Україна має приєднатися до розбудови мережі центрів безпечного Інтернету в усіх регіонах країни для проведення масового навчання та просвітницької діяльності серед молоді у питаннях захисту інформації та безпеки в Інтернеті. На її думку ця навчальна мережа має бути побудована за підтримки держави, а саме Міністерства освіти та науки України, Департаменту кіберполіції України, громадських організацій, зокрема Інтернет Асоціації України та інших зацікавлених сторін.

Голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті Іван Пєтухов вважає, що головний акцент у створенні умов для безпечного Інтернету має бути спрямований на виховання дітей та молоді. Замість законодавчих заборон і формування структур з захисту моралі діти з наймолодшого віку мають отримувати навики поводження у віртуальному середовищі, ніщо інше крім освіти і виховання у цій справі не допоможе. Зусилля держави і громадськості мають бути направлені не на блокування поганого контенту, а на створення корисних інтернет-ресурсів. Дитина має бачити в Інтернеті інструментарій, що допоможе їй у житті. Прикладом може стати Всеукраїнський конкурс на кращий веб-сайт навчального закладу, який ІнАУ щорічно проводить за підтримки Міністерства освіти і науки України. Мета конкурсу – впровадження інформаційних технологій в навчальний процес і забезпечення новими зручними інструментами взаємодії учнів, батьків, вчителів. Наразі до 9 лютого приймаються заявки на участь у конкурсі.

Голова Комітету ІнАУ з питань прав людини та свободи слова Максим Тульєв зазначив, що Інтернет не можна зробити безпечним за допомогою заборон, обмежень і цензури. На цьому страху небезпеки інтернету працюють певні політичні сили, які хочуть встановити контроль в сегменті українського інтернету. Слід костатувати - державні органи не змогли розробити дієвий механізм заборони російських інтернет-ресурсів. Наприклад, ресурс "ВКонтакте" через півроку після заборони через VPN і інші засоби обходу, які в свою чергу здають інформації набагато більше, ніж сам "ВКонтакте", вже завоювали більше ніж 50% української аудиторії назад.

 Завершуючи прес-конференцію, Олександр Федієнко нагадав, що ООН визнала право на доступ до Інтернету одним з невід'ємних прав людини. Згідно з резолюціями Генеральної асамблеї ООН, поширення інформації в мережі має бути максимально вільним, обмежуючись лише тими ситуаціями, коли воно може призвести до порушення чиїх-небудь прав, забезпечувати повсюдний доступ до мережі та співробітництво з ресурсами і організаціями, що сприяють вираженню громадської думки через Інтернет.

Спираючись на ці документи ООН, ІнАУ виступила з пропозицією при підготовці змін до Конституції України з врахувати положення резолюцій ООН, що гарантують права людини на доступ до Інтернету і свободу слова в Інтернеті.

 

Додаткові матеріали: Прес-анонс, Фотогалерея, Відеозапис.