"Інтернет в небезпеці" пост-реліз прес-конференції ІнАУ

09 лютого 2016 року Інтернет Асоціація України провела прес-конференцію, присвячену Міжнародному дню безпечнішого Інтернету та  сучасним загрозам вільному доступу до мережі Інтернет. Майже 10 років поспіль ІнАУ в цей день організовує подібні заходи для привернення уваги суспільства до сучасних проблем та загроз у віртуальному просторі. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

«Ми розробили власну стратегію боротьби за безпечний Інтернет-простір, що спрямована на максимальне забезпечення демократії, свободи слова в Інтернеті та складається з трьох основних складових: профілактичні заходи, захист від протизаконного контенту під час надання послуг мережі Інтернет та,  власне, видалення цього контенту. Але ми повинні пам`ятати, що безпечність Інтернету – це не лише безпека для користувачів, а й безпека доступу до інформаційних ресурсів. ІнАУ постійно виступає проти будь-яких законодавчих спроб обмеження доступу», - повідомила Заступник Голови Правління ІнАУ Тетяна Попова. «Наразі Верховною Радою України в першому читанні прийнято законопроект «Про підтримку кінематографії», який регламентує процедуру блокування контенту на інтернет-ресурсах за заявкою власників прав на контент. Ми нічого не маємо проти розвитку українського кінематографу, його підтримки і боротьби з піратством. Проте ми виступаємо категорично проти визначеного законопроектом механізму, яким описується  процедура блокування ресурсів в Інтернеті, тому що вона не є процедурою видалення шкідливого контенту за принципом "Notice and take down"», - сказала вона.

«Для того, щоб вберегти дітей від шкідливого контенту, потрібно, в першу чергу, виховувати в них моральні цінності – зазначив Іван Пєтухов, Голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті – а навчання безпечного використання Інтернету необхідне скоріше для майбутніх батьків і для дітей молодшого шкільного віку. Діти віком від 9 років вже добре вміють використовувати сучасні інформаційні технології та фільтрувати шкідливий і небезпечний контент. Тому давайте називати речі своїми іменами – всі ці шкідливі законопроекти спрямовані лише на контроль над Інтернетом та блокування «небажаного» контенту. Представники влади намагаються інструментами минулого десятиріччя регулювати новітні технології - це не дає жодних позитивних результатів».

За словами Голови Комітету ІнАУ з питань електронної комерції Олександра Ольшанського, механізм блокування контенту, що описаний у законопроекті про кінематографію, не відповідає європейським нормам. «В ЄС діє норма, згідно з якою хостер повинен блокувати контент за запитом правовласника, проте останній у визначені строки зобов'язаний звернутися до суду і довести обґрунтованість своїх претензій. Це є досудовою процедурою захисту авторських прав на контент. В Україні ж пропонується запровадити позасудову процедуру блокування та видалення інформації. А щоб не повторилися події від 16 січня 2014 року, телеканалам "платять за мовчання" 0,2 % від Державного бюджету. Тобто пропонується надавати безповоротні субсидії на підтримку вітчизняної кінематографії як українським медіа групам, так і нерезидентам. В Україні нема жодної галузі, що таким чином підтримується державою." - наголосив Олександр Ольшанський.      

Позицію ІнАУ підтримав і Голова комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко: «Всі правки до законопроекту, підготовлені спільно з ІнАУ та представниками галузі, підтримані Комітетом. Ключові моменти - це 48 годин на вирішення проблеми, якщо у того, хто вважає себе правовласником, є претензії; 10 днів на досудове розслідування; оператори зв'язку, що не мають відношення до хостингу та не є власниками контенту, жодної відповідальності нести не повинні; у разі  недостатньої доказової бази особа, яка звернулася з вимогою блокування контенту, повинна відшкодувати всім  учасникам процесу збитки, яких було заподіяно» - зазначив Голова Комітету. Також Олександр Данченко запропонував як представникам правовласників, так і постачальникам контенту об`єднати свої зусилля задля пошуку компромісного рішення щодо законодавчого регулювання  захисту авторського права  та забезпечення вільного доступу до інформації.