Круглий стіл на тему: «Правові механізми обмеження доступу до інтернет-ресурсів та задіяння інструментів саморегулювання в умовах інформаційної війни»

13 серпня 2014 р. ІнАУ спільно з Національною спілкою журналістів України прововели Круглий стіл на тему: «Правові механізми обмеження доступу до інтернет-ресурсів та задіяння інструментів саморегулювання в умовах інформаційної війни».<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

У Круглому столі взяли участь представники суб’єктів господарювання у сфері телекомунікацій, зацікавлених неурядових організацій, МВС України, Держспецзв'язку, ЗМІ.

 

У ході обговорення учасники Круглого столу підтримали три позиції:

 

1. Цензура і самоцензура неприпустимі. Законодавством встановлено способи припинення поширення незаконного контенту і державні органи повинні діяти виключно в межах законодавства.

 

2. Законодавство з кібербезпеки має прогалини, особливо це стосується питання імплементації Конвенції про кіберзлочинність, яка є чинною для України з
01.07.2006 року. Існуючі прогалини законодавства необхідно усувати за підтримки експертного середовища з метою вирішення існуючих на практиці проблем, а не для посилення відповідальності. Першим кроком має стати створення робочої групи, до якої увійшли б представники державних органів, виконавців закону про засади кібербезпеки, експерти громадських і професійних об'єднань, народні депутати з профільних комітетів.

 

3. Перспективою врегулювання питань кіберзлочинності є саморегулювання галузі. Першим кроком для створення сталих інститутів саморегулювання було б об'єднання існуючих можливостей  громадських і професійних об'єднань, волонтерських груп і включення їх у роботу державних органів.

 

Учасники Круглого столу домовились взяти активну участь у європейському (2-5 вересня 2014 року) та українському (3 жовтня 2014 року) форумах з кібербезпеки.

 

Фотогалерея