Прес-конференція «День безпечнішого Інтернету: нові виклики»

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) 7.02.2017 в агентстві УНІАН провела Прес-конференцію з нагоди Міжнародного дня безпечнішого Інтернету.

Відкриваючи прес-конференцію, Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко звернув увагу, що Інтернет Асоціація України ще у 2009 році започаткувала відзначення в Україні Дня безпечнішого Інтернету. З того часу ІнАУ щорічно проводить у цей день заходи з метою об‘єднання зусиль зацікавлених сторін – як державного, так і приватного секторів – задля підвищення рівня обізнаності щодо безпечного використання Інтернету, а також  широкого кола безпекових питань в цифровому середовищі. Безпека в Інтернеті – це не лише безпека контенту, це також гарантування права громадян на доступ в Інтернет, а також безпека функціонування інфраструктури телекомунікацій, – відзначив керівник Асоціації.

Інтернет є одним з основних елементів протидії російській агресії, так само як три роки тому Мережа стала інструментом перемоги демократії в Україні, – заявив представник Громадянської платформи «Нова країна» Валерій Пекар. Незважаючи на спроби розхитати ситуацію, українські провайдери в першу чергу налаштовані на безперебійне постачання Інтернет-послуг споживачам. Сьогодні це є базова послуга, як вода, світло і тепло. Але ми дуже часто бачимо незаконне втручання силових структур у господарську діяльність операторів телекомунікацій. Україна посідає 162 місце в світі по рівню економічної свободи. Одним з елементів економічної свободи є захист від незаконного втручання у господарську діяльність підприємств. Ми мусимо переглянути підходи до свободи господарської діяльності у цій справі і забезпечити базове право громадян на доступ в Інтернет.

Голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті Іван Пєтухов вважає, що головний акцент у створенні умов для безпечного Інтернету має бути спрямований на виховання дітей та молоді. Замість законодавчих заборон і формування структур з захисту моралі діти з наймолодшого віку мають отримувати навики поводження у віртуальному середовищі, ніщо інше крім освіти і виховання у цій справі не допоможе. Зусилля держави і громадськості мають бути направлені не на блокування поганого контенту, а на створення корисних інтернет-ресурсів. Прикладом може стати Всеукраїнський конкурс на кращий веб-сайт навчального закладу, який ІнАУ щорічно проводить за підтримки Міністерства освіти і науки України. Дитина має бачити в Інтернеті інструментарій, що допоможе їй у житті.

Член Комітету ІнАУ з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій Володимир Ляшенко зазначив, що доступ до інфраструктури телекомунікацій – базова проблема безпеки в Інтернеті. Комітет ІнАУ з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій провів велику роботу щодо вдосконалення законопроекту «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» (№4159), який саме сьогодні розглядається в парламенті. Комітет вважає, що краще мати цей недосконалий закон, ніж не мати ніякого, тому ми підтримуємо його прийняття. Адже під виглядом обмеження доступу до інфраструктури обмежується доступ до інформації. Якщо ми сьогодні не узаконимо доступ до інфраструктури, ми позбавимо громадян України незалежних джерел інформації.

Завершуючи прес-конференцію, Олександр Федієнко наголосив, що від’єднання від Інтернету – це диверсія проти громадян України. ІнАУ рішуче виступає проти таких дій.

Додаткові матеріали: Прес-анонс, Фотогалерея, Аудіозапис.