Врятувати інфраструктуру телекомунікацій: ІнАУ і оператори телекомунікацій проти свавілля Київради і КЖСЕ

Днями виповнюється 5 років від прийняття сумнозвісного рішення Київради від 14 липня 2011 року № 378/5765 «Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій», яке поклало початок системним зловживанням місцевої влади в сфері доступу до столичної інфраструктури будинкових телекомунікацій.

Не дивно, що в часи Януковича були проігноровані всі вимоги відміни цього незаконного рішення Київради від 14.07.2011, а саме і Рекомендації АМКУ від 26.10.2011 № 20 РК «Про запобігання порушень законодавства про захист економічної конкуренції», і численні звернення ІнАУ та інших профільних інститутів громадянського суспільства, і обґрунтовані судові позови АМКУ, ІнАУ і суб’єктів господарювання.

Дивує інше: виплеканий регіоналами антиконституційний механізм привласнення коштів киян і виведення їх із сфери розвитку телекомунікацій був не лише взятий на озброєння владою, яка прийшла на гаслах Революції Гідності, але й значно розширений і вдосконалений. «Молода команда» Черновецького свого часу не додумалась (чи посоромилась?) унормувати право монополіста-посередника КП «Київжитлоспецексплуатація» (КЖСЕ) збирати  кошти за доступ до будинкових розподільчих мереж не лише будинків комунальної власності, але й житлового фонду сумісної власності. Зате нова Київрада з легкістю проігнорувала права співвласників багатоквартирних будинків і з грубим порушенням регламенту прийняла рішення від 14.05.2015 р. №464/1328, яким КП КЖСЕ отримало це право. І знову звернення представників ринку і громадськості ігноруються в кращих традиціях злочинної влади.

Далі – більше. Приймається рішення Київради від 03.09.2015 № 943/1807 «Про впорядкування користування об’єктами комунальної власності територіальної громади міста Києва при будівництві та експлуатації телекомунікаційних мереж», яким КП КЖСЕ отримує повноваження в односторонньому порядку переглядати та скасовувати договори з операторами в разі відсутності документів, які на момент підписання договорів не були обов’язковими. Повне ігнорування ст. 58 Конституції України, де встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи!

І, у якості вишеньки на торті, ще одна новація цього рішення від 03.09.2015 № 943/1807: «демонтаж телекомунікаційних мереж може виконуватися без попереднього повідомлення суб’єкта господарювання». Кияни та столичні підприємства можуть готуватись до відключення Інтернету без попередження.

ІнАУ прийняла рішенням приєдналась у якості третьої сторони до адміністративного позову про визнання протиправним та скасування цього рішення Київради №943/1807 від 03.09.2015 року, який ТОВ «Адамант» подало 18.03.2016 р. до Окружного адміністративного суду м.Києва, закликала зробити це інші зацікавлені сторони та пропонує представникам громадськості та операторам телекомунікацій делегувати своїх представників для участі у судовому розгляді. Розгляд справи призначено на 05.07.2016 р. на 15:45 в приміщенні Окружного адмінсуду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Болбочана Петра, 8 корп. 1, зал засідання № 32. Вул. Петра Болбочана.

Разом зупинимо свавілля Київради в ігноруванні інтересів киян та операторів телекомунікацій!