Юристи Юридичної компанії «Дешунін і партнери» поділилися інформацією, корисною для суб’єктів господарювання всіх сфер діяльності: «Вигодонабувачі», «транзитери», «податкові ями»… або як ще назвати платників податків»

З метою наповнення бюджетів усіх рівнів контролюючі органи (органи міндоходів)  постійно розробляють, вдосконалюють, впроваджують спеціальні методи запобігання, боротьби із ухиленням суб’єктів господарювання від сплати податків, а також руйнування схем мінімізації податкових зобов'язань. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Реалізація заходів за цими напрямками, як показала практика, дуже часто обертається негативними наслідками для суб’єктів господарювання: суб’єктів господарювання або їх контрагентів відносять до категорій «вигодонабувачів», «транзитерів», «податкових ям».

З віднесенням платників податків до вказаних категорій контролюючі органи пов’язують наявність підстав до проведення позапланових виїзних і невиїзних документальних перевірок як самих «податкових ям» і «транзитерів», так і їх контрагентів – «вигодонабувачів». Наслідком таких перевірок стають відповідні акти перевірок, на підставі яких виносяться податкові повідомлення-рішення, якими суб’єктам господарювання донараховуються податкові зобов'язання з податку на додану вартість, збільшуються суми грошового зобов'язання з податку на прибуток, а також застосовуються штрафні санкції.

 

Проте існують механізми захисту від вказаних негативних податкових наслідків. Зокрема, про це можна прочитати в матеріалі за посиланням: http://dplawyers.com.ua/publication.php?publication_id=179&date=&author=&branch=