Протокол засідання Юридичного Комітету від 16.03.2010

Протокол

засідання Юридичного комітету

 

м. Київ                                                                                               16 березня  2010 р.

 

Присутні:

Голова Комітету  Кравченко Вікторія            

 Члени Комітету:

1. Гордієнко Ольга

2. Гудзь Олеся

3. Козлова Ірина

4. Мамуня Олександр

5. Мокроусова Наталя

6. Рощина Ольга

Експерти:

Дорошенко Наталя

 

На засіданні Комітету присутні сім (7) членів, що складає більшість від загальної кількості складу. Засідання Комітету вважається правомочним розглядати всі питання порядку денного.

 

Порядок денний:

1. Про Резолюцію ХІ Загальних Зборів (З’їзду) Інтернет Асоціації України.

2. Про план роботи Юридичного комітету на 2010 рік.

3. Про проект регуляторного акту - Ліцензійних умов здійснення діяльності у сфері телекомунікацій з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку: місцевого, міжміського, міжнародного (схвалений рішенням НКРЗ від 18.02.2010 р. №77 та оприлюднений 19 лютого 2010 року).

4. Про законопроекти "Про електронну комерцію" №6086 від 18.02.2010 р. Полунєєва Ю.В. та №6086-1 від 04.03.2010 р. Яценко А.В.

5. Про можливість застосування роялті як однієї із статей доходної частини бюджету ДП «Українська мережа обміну трафіком» та щодо можливості такого застосування в ІнАУ.

6. Про відповідь Державної судової адміністрації України щодо  статистичних даних по кількості звернень до адміністративних судів.

 

1.По питанню про Резолюцію ХІ Загальних Зборів (З’їзду) Інтернет Асоціації України.

Слухали:

Голову Комітету Кравченко В. з інформацією про Резолюцію ХІ Загальних Зборів (З’їзду) Інтернет Асоціації України.

Вирішили:

Резолюцію ХІ Загальних Зборів (З’їзду) Інтернет Асоціації України взяти до відома і використання в роботі.

Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

 

 

 

2.По питанню про план роботи Юридичного комітету на 2010 рік.

Слухали:

Голову Комітету Кравченко В. про план роботи Юридичного комітету на 2010 рік.

Членів комітету  із пропозиціями до плану роботи.

Вирішили:

Прийняти план роботи Юридичного комітету на 2010 рік  (додається).

 Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

3. По питанню про проект регуляторного акту - Ліцензійних умов здійснення діяльності у сфері телекомунікацій з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку: місцевого, міжміського, міжнародного (схвалений рішенням НКРЗ від 18.02.2010 р. № 77 та оприлюднений 19 лютого 2010 року).

Слухали:

Членів Комітету (Мокроусову Н., Рощину О.), які загострили увагу на окремих питаннях вказаних Ліцумов.

Вирішили:

Враховуючи, що Ліцензійні умови здійснення діяльності у сфері телекомунікацій з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку: місцевого, міжміського, міжнародного,  безпосередньо не регулюють діяльність Членів ІнАУ, не проводити активних дій щодо вказаного регуляторного акту.

Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

4. По питанню про законопроекти "Про електронну комерцію"

Слухали:

Голову Комітету Кравченко В., членів (Мокроусова Н., Гудзь О., Дорошенко Н.) про зареєстровані законопроекти "Про електронну комерцію" №6086 від 18.02.2010 р. Полунєєва Ю.В. та №6086-1 від 04.03.2010 р. Яценко А.В.

Вирішили:

1. Закон України "Про електронну комерцію" потрібен для створення законодавчих засад здійснення електронної комерції та сприянню  застосуванню новітніх електронних технологій в господарському обігу в Україні.

2. Зареєстровані законопроекти "Про електронну комерцію" у запропонованій редакції не досконалі, вводять ряд положень, які можуть погіршити  становище учасників електронної комерції, ввести додаткові платежі.

3. Членам комітету необхідно проводити роботу над вдосконаленням положень законопроектів і приведенням їх у відповідність до вимог чинному українському та міжнародному законодавству.

Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

5. По питанню про можливість застосування роялті як однієї із статей доходної частини бюджету ДП «Українська мережа обміну трафіком» та щодо можливості такого застосування в ІнАУ.

Слухали:

Голову Комітету Кравченко В. щодо доручення Загальних Зборів(З’їзду) Юридичному комітету розглянути  питання щодо  можливості застосування роялті як однієї із статей доходної частини бюджету ДП «Українська мережа обміну трафіком» та щодо можливості такого застосування в ІнАУ.

Мамуню О., який доповів про правову природу «роялті», можливість його застосування в господарській діяльності.

Вирішили:

Законодавством України, зокрема Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» та іншими нормативно-правовими актами, передбачено  підстави використання в господарській діяльності роялті - тому є  можливість такого використання в діяльності ДП «УкрМОТ». Після практичної реалізації – можна повернутися  до вирішення питання щодо запровадження роялті в діяльності ІнАУ.

 Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

6. По питанню про відповідь Державної судової адміністрації України щодо  статистичних даних по кількості звернень до адміністративних судів.

Слухали:

Голову Комітету Кравченко В., яка повідомила про відповідь Державної судової адміністрації України №14-1307/10 від 09.03.2010 року щодо статистичних даних по кількості звернень до адміністративних судів, яка була отримана на запит Юридичного комітету.

Виступили:

Члени Комітету (Мамуня О., Гудзь О., Козлова І.), які відмітили, що відповідно до  отриманої інформації,  не відповідає дійсності обґрунтування ініціаторів законопроекту №5370 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення навантаження на суди", а саме кількість звернень відповідних державних органів по забезпеченню виконання власних рішень становить приблизно 5% від кількості усіх звернень до вказаних судів.

Вирішили:

У разі призначення до розгляду законопроекту №5370 від 23.11.2009 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення навантаження на суди" (н.д. Портнов  А.В., Пилипенко В.П.) пропонувати Правлінню ІнАУ не підтримувати його, з огляду на причини, викладені комітетом під час його розгляду на засіданні 05.02.2010 року, вмотивовуючи позицію і тим, що вказаний законопроект не досягне декларованої  мети -  зменшення навантаження на адміністративні суди, а навпаки, прогнозується збільшення  звернень щодо оскаржень рішень уповноважених органів влади.

Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

 

Голова Юридичного Комітету                                    Вікторія Кравченко

 

Секретар                                                                         Олеся Гудзь